Något som slagit mig är att ju mer tid jag spenderar utomlands desto mer älskar jag Sverige. Allt från vad Sverige står för och hur bra våra vägar är. Desto mer tid jag spenderar i resandets spår, desto mindre vill jag även sluta resa. Det finns så många fina saker med resor; i enlighet med Lottas traditioner kommer härmed en lista.
 
Vad som är bra med att resa:
  • Det perspektiv du får på: människosyn, samhällssystem, vad som är definitionen av "rik", normer, kultur etc. Man tar ingenting för givet längre.
  • Upptäckandet, även om du inte är en nyfiken person så blir man av naturen mer nyfiken ju mer man ser. Vad mer lurar runt krönet?!
  • Man inser att ingenting är omöjligt. Det otroliga i att vara flera hundra mil från nära och kära men ändå känna sig trygg och att vardagen rullar på, det får mig att tro på det mesta. Ingenting behöver vara en större deal än vad man gör det.
  • Friheten - man känner sig mindre bunden vilket gör en fri och i en situation där man tidigare skulle känna sig bunden kan man lika gärna tänka att det är lätt att ta sig ur.
  • Möten med människor - de formar en och bidrar till perspektivstänket och även möjlighetstänket. Här kan man sitta och prata politik med en person man aldrig skulle träffa om man inte reste och som får en att vrida och vända på sitt eget samhällssystem som man tidigare antingen vid något tillfälle hatat eller tvärtom, sett som det enda alternativet.
  • Likheten mellan människor, det är mycket lättare att säga vi och dem innan man varit med dem. 
  • Utsattheten. Det är stundtals jobbigt att resa. Riktigt jobbigt. Inget är som hemma, ingen talar språket man själv talar och folk vill inte hjälpa till. Kollektivtrafiken fungerar inte och stationerna har inga namn, vägarna inga siffror etc. Samtidigt som ditt huvud dunkar av jetlag, hög luftfuktighet och värme. Det finns två perspektiv i det här. För det första ökar denna utsatthet ditt eget självförtroende när du märker att du klarar av sakerna. För det andra ger det dig mer förståelse hur invandrare och besökare mår i ens eget land. Och för en själv är det oftast varken en permanent eller en påtvingad situation, vilket det kan vara för andra.
  • Njutningen. I och med att man som jag nämnde innan inte tar något för givet längre så smakar det där kaffeblasket mycket godare, trafiken utanför ljuder på ett tryggt och mysigt sätt, utsikten blir så mycket vackrare och maten smakar mycket godare. Man njuter helt enkelt.
  • Minnena. Ju mer olika minnen man samlar på sig, desto mer vyer och vackra minnesbilder har du i huvudet under en kall och kanske tråkig höstdag på morgonen innan jobbet.
  • Berättelser. Tänk på vad du kan förmedla till dina barn och barnbarn, och tänk vad inspirerande och livligt man kan berätta om sina erfarenheter. Det kanske sår små frön i dina nära och kära som kankse får även dem att tänka efter.
Ja, det kanske inte blir så här för alla men definitivt för mig. Allt är även relativt. Men det finns INGEN resa som jag någonsin ångrat. Jag försöker undvika ordet investera i sammanhang som inte gäller rent ekonomiska investeringar, men att resa är banne mig en investering i hälso- och lyckokontot. För dem som gillar det kan jag lägga till. Och det gör jag.